Familia, legile care o guvernează

22. Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; … 25. Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea. /Efeseni 5:22,25/

legi familiaCând Dumnezeu a întemeiat familia, El a stabilit  și cadrul în care să existe. Ca și  instituție, familia are nevoie de norme adecvate care să stabilească parametrii optimi ca aceasta să funcționeze normal. Cine cunoaște mai bine familia decât Cel care a adus-o în existență? Vă invit să privim în ”Manualul Creatorului” și să facem cunoștință cu legile care guvernează viața de familie.

1. Legea supunerii. La prima vedere această lege se adresează soțiilor: ”Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile.” /Ef.5:22-24/. Versetele acestea sunt folosite de multe ori de către bărbați să-și impună autoritatea în familie. Trecând de la text la context lucrurile sunt puțin diferite. Supunerea adevărată presupune înțelegerea liniei de autoritate a lui Dumnezeu exprimată la 1 Corinteni 11:3 :”Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.” Când un soț pretinde supunere din partea soției mai întâi este nevoie ca el să-și verifice supunerea față de cel de deasupra lui. Versetul acesta se mai numește ”Linia de autoritate a lui Dumnezeu,” ”Umbrela de protecție a lui Dumnezeu” precum și ”Paratrăsnetul lui Dumnezeu.” Soția va fi supusă soțului exact în măsura în care acesta este supus Domnului Isus. Când pretinzi supunere din partea soției, nu bate cu pumnul în masă, ci vezi mai întâi cum stai tu cu supunerea față de Cel de deasupra ta. Lăsați în casa voastră să fie ”paratrăsnet,” altfel va fi trăsnet.

2. Legea iubirii. Modelul împlinirii acestei legi este descifrat tot în Scriptură.  ”Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea …” /Ef.5:25/. Ce clar! Exact cum a făcut Domnul Isus așa se cere și soților să-și iubeasca soțiile. Nimic mai mult, nici mai puțin. Cât Îl iubesc pe El, tot atât trebuie s-o  iubesc și pe soția mea. Când eu iubesc cum a iubit Christos, alternativa soției va fi pe măsura: la dragoste se răspunde cu dragoste. Nu e nimic impus, nimic forțat; totul e libertate. Dragostea costă și investește în aproapele la fel cum a făcut Domnul Isus: ”S-a dat pe Sine.” Oare la testul dragostei ce calificativ vei primi de la Domnul? Nu aștepta dragoste de la soția ta: începe tu să iubești. Nici tu soție nu aștepta dragoste de la soț înainte ca tu să iubești. Spui că-L iubești pe Domnul Isus dar între tine și El este soțul tău. Dragostea ta față de El trebuie să treacă și pe la soțul tău.  Iar tu soț pocăit vei arăta cât îl iubești pe El, iubindu-ți soția. Simplu ca la aritmetică.

3. Legea in(ter)dependenței. Independență înseamnă libertate. Ceva care nu depinde de cineva sau ceva. ”De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup“. /Ef.5:31/. Doi ca unul. În vorbire, în relații, în sentimente, în mărturie. Asta nu înseamnă sa-ți pierzi identitatea ta confundându-te cu partenerul, ci să înțelegi ce dorește el și să faci ca nevoile partenerului să fie împlinite la superlativ. Dar și expresia ”va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa” trebuie înțeleasă corect în sensul că părinții vor rămâne demni de cinstea și respectul nostru atât timp cât trăiesc. Faptul că m-am căsătorit nu înseamnă anularea relației cu părnții mei. N-ai dreptul să întorci spatele părinților. Ei rămân părinți cât timp vor trăi dar după căsătorie prioritatea devine partenerul tău. Părinții trebuie să știe că n-au dreptul să intervină în viața copiilor lor. Principiul după care ar trebui să ne raportăm la copiii căsătoriți ar trebui să fie: ”Niciodată în cale; întotdeauna la îndemână.” Trăiți independenți față de oameni, rămânând dependenți numai de Dumnezeu. ”Colțul de rai” înseamnă Domnul Isus împreună cu soțul și soția. Când între cei doi intervine oricine altcineva în afară de Domnul Isus căsnicia se va dărâma. Nu știu cum stau lucrurile în casa ta dar te rog astăzi verifică felul în care te raportezi la legile pe care Dumnezeu le-a stabilit pentru familie. Daca ai ieșit de sub ”umbrela de protecție” a lui Dumnezeu ești invitat să intri la adăpost. Cheamă soția și copiii pe genunchi  și lasă-L pe El să vă umple viața și viitorul cu ”tone” de binecuvântari și ”vagoane” de fericire. Se poate. Cel care scrie aceste rânduri certifică acest lucru.

RUGĂCIUNE

Mulțumim Doamne că te-ai gândit din veșnicie la fericirea și binele nostru. Când ai instituit familia, ai dat și legi după care să funcționeze ca să fie fericită și împlinită.  Acum când divorțul a devenit o plagă în familie Te rugăm să privești cu milă și-ndurare spre casele noastre și să ne ajuți să rămânem sub autoritatea Ta, iubindu-Te pe Tine și iubindu-ne unii pe alții ca soți și soții și ca părinți și copii. Dă-ne puterea să fim o mărturie vie a prezenței Tale așa încât și cei ce ne privesc să te vadă pe Tine. Amin.


Leave a Reply

^