Portretul unui tată adevărat

“Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă –  “ca să fii fericit, şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” Efes. 5:2-3

 

Este “Ziua Tatălui” (Father’s Day) în America și familiile se bucură să sărbătorească împreună cu tăticul și bunicul această sărbătoare. Să meargă la biserică și apoi să se regăsească împreună la masă, fie acasă, fie la restaurant. Este plăcut că oamenii au găsit cu cale să aibă în calendar o zi din an în care să mulțumească lui Dumnezeu pentru tata (ca și pentru mama) și această zi să fie una festivă cu bucurie și pace. În condițiile postmoderne în care oamenii aleg să nu mai aibă adevăr absolut (poți să fi tată chiar daca ești femeie și mamă chiar daca ești bărbat!!!), totul fiind relativ, cum arată portretul unui tată adevărat? Cuvântul lui Dumnezeu creionează persoana unui părinte real în termeni și culori clare.

 

1.) O persoană cu relații. Un tată în sensul real al cuvântului este o persoană de sex masculin, căsatorit cu o singură femeie cu care are împreună copii. El are relații serioase, atât “deasupra” lui cât și mai jos de el. “ Dar vreau să ştiţi că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, şi că Dumnezeu este capul lui Hristos.” (I Cor. 11:3). Identitatea tatălui este dată de legătura pe care el o are “pe verticală”, legătura care ajunge până la Dumnezeu, intermediar între el și Tatăl fiind chiar Fiul lui Dumnezeu, Domnul Isus Christos. Un tată pocăit înțelege ceea ce scrie Apostolul Pavel în Efeseni 3:14, 15: “… Iată de ce, zic, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Isus Hristos, din care îşi trage numele orice familie, în ceruri şi pe pământ.”  El recunoaște public că se află sub autoritatea Regelui din Cer. Ce onoare să fii o piesă în “angrenajul” Stăpânului și să fii băgat în seamă de Cel care conduce Universul. Dar și să poți privi la cei din subordinea ta și să te raportezi la ei pe baza relației tale cu Dumnezeu.

2.) O persoană cu responsabilitățiPărinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i, în mustrarea şi învăţătura Domnului.” (Efeseni 6:4). Ca și cap al familiei tatăl poartă pe umeri responsabilități enorme. Nu numai să îngrijească de nevoile materiale din casă, ci să supravegheze și să se implice în “compartimentul” spiritual al familiei. Tatăl trebuie să fie preot în familie. Casa în care tata își exercită rolul și autoritatea cu care l-a investit Dumnezeu este o biserică în miniatură. De fapt, de aici începe biserica: doi sau trei adunați în Numele Lui! Direcția în care va merge familia pornește de la seriozitatea cu care tatăl împreună cu mama se unesc să investească în urmașii lor. Educația, viitorul dar mai ales, mântuirea copiilor reprezintă răspunderi uriașe pentru un tată care nu se va descurca fără ajutorul lui Dumnezeu.”Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.” (Prov. 22:6). Acest cuvânt reprezintă abordarea Învățătorului privind investiția în copiii noștri. Perspectiva trebuie să fie până la bătrânețe și apoi până în veșnicie. “Mustrarea și învățătura Domnului” sunt “uneltele” pe care Domnul le pune la îndemâna părinților ca să producă în urmașii lor “caractere” pentru Cer. Slăvit să fie Domnul pentru aceasta.

3.) O persoană răsplătită (recompensată).  Orice investiție este făcută cu scopul de a genera profit. Cum se traduce acest lucru în planul familiei. Nu este răsplata mai mare decât să vezi că urmașii tăi te ascultă și asta pentru că te-au văzut pe tine – tatăl lor – ascultându-L pe Tatăl tău din Cer. “Copii, ascultaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept.” (Efes. 6:1). “Este drept” să se întâmple așa pentru că aceasta este “norma” pe care a lăsat-o Stăpânul. Și porunca merge mai departe: “Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintâi poruncă însoţită de o făgăduinţă –  “ca să fii fericit, şi să trăieşti multă vreme pe pământ.” (Efes. 1:2-3).Când copiii nu vor mai fi sub autoritatea ta, ei vor continua să facă ceea ce au învățat în familie: să-și cinstească părinții până la adânci batranețe și să le dea respectul pe care îl merită. Așa arată familia unde tatăl este soț și preot. Valorile veșnice instituite de Creator sunt “la ele acasă” în familia unde Tatăl din Cer este respectat și onorat.

 

RUGĂCIUNE

Tată din Cer iți mutumim că Te regăsim pe Tine în chipul tatălui nostru pământesc în care am întâlnit dragostea, răbdarea, dedicarea, înțelepciunea, disciplina și dorința după sfințenie care vin din Cuvântul Tău. Te cinstim si Te lăudăm că ne-ai binecuvântat cu asemenea tați în viața noastră și Te rugăm să ne dai putere să ascultăm “în Domnul” de ei și să-i cinstim ca și cum Te-am cinsti pe Tine. Te rugăm să ne ierți pentru toate momentele când l-am necăjit pe tatăl nostru pământesc și Te-am necăjit și pe Tine. Cerem să ne atingi cu dragostea Ta ca să putem fi într-o zi împreună cu tatăl nostru pământesc și împreună cu Tine în Cerul tău. Amin.


^