” Eu vă voi da odihnă.”
”veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11:28-29)
DEX ne ajută să înțelegem exprimarea la modul IMPERATÍV în termenii următori: ”Care ordonă; poruncitor; mod verbal care exprimă o poruncă, un îndemn, un sfat, o rugăminte, etc; Necesitate categorică și care se impune necondiționat; obligație.” În altă ordine de idei modul imperativ impune regula: nu se poate altfel decât așa. În meditația de față este vorba de odihna pe care Fiul lui Dumnezeu este gata să o ofere tuturor celor care sunt ”trudiți și împovărați” (Mat.11:28) și sunt gata să accepte termenii Lui. Dar este oare cineva în lumea aceasta care să n-aibă nevoie de odihnă? Poetul întreabă:”În zbuciumul vieții odihnă cine-mi dă? / În suflet cine-mi toarnă din viața veșnică?” (C. Ev. # 660). Întrebare la care există un singur răspuns adevărat: Domnul Isus Christos, Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii. Pentru înviorare fizică Creatorul a lăsat timpul nopții și al concediului de odihnă, iar când sănătatea se deteriorează a îngăduit să existe în lume doctori, spitale și clinici de tot felul, stațiuni de tratament și multe alte posibilități de reabilitare. Însă ce faci când sufletul tău este apăsat, iar când stressul și problemele te duc în pragul depresiei și al sinuciderii? Când nici psihologii și psihiatrii nu te mai pot ajuta cu nimic, ce faci atunci? Sfânta Scriptură recomandă să alergi la Fiul lui Dumnezeu și să intri în relație cu El în baza termenilor Lui. Nu de alta dar El este ”Specialist în imposibil” și ”Singurul care face minuni.”Cel ce scrie aceste rânduri a beneficiat de multe ori de atingerea supranaturală a Mântuitorului și este sigur că ceea ce urmează va fi de folos și pentru tine dacă urmărești cu atenție și accepți provocarea.
1. Veniți! Așa începe relația cu Fiul lui Dumnezeu, acceptând invitația Lui: ”Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.” (Matei 11:28). El a trăit printre oameni și știe starea ta. Înțelege cât ești de trudit și împovărat și dorește să fii liber. De aceea te cheamă să vii la El și să-L accepți ca Mântuitor și Domn prin credință și pocăință. Iar asta înseamnă mântuire. Înseamnă să te pocăiești /metanoia (grec) = înnoirea minții; o nouă concepție despre lume și viață pe care Domnul Isus o aduce în lume/. Nu să-ți schimbi religia, nici biserica, nici numele, nici cultul de care aparții. Este mult mai profund: să-ți schimbi viața. Iar asta nu o poate face nici pușcăria, nici dezalcolizarea, poliția sau tribunalul dar nici preotul, nici pastorul, nici religia, nici biserica, ci numai Fiul lui Dumnezeu. Iar El continuă să strige: ”Veniţi la Mine!” ca în schimb să primiți: ”odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei 11:28-29). Cum trebuie să te raportezi tu, prietenul meu la provocarea Domnului Isus? În primul rând să faci liniște în sufletul tău ca să auzi vocea Lui, iar apoi să spui DA la oferta însoțită de cel mai extraordinar ”bonus” posibil în lumea noastră: mântuire și viață veșnică. Dar, nu uita că este urgent și că este la modul imperativ. Și că: ”În nimeni altul nu este mântuire: căci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor, în care trebuie să fim mântuiţi.” (F.A. 4:12). Doar Numele ISUS! Cel care te invită să vii la el chiar acum. Poate ai o religie însă n-ai o relație cu Fiul lui Dumnezeu. Poate porți un nume dar nu se vede viață. Poate ai Biblie și mergi la biserică unde cânți, te rogi, dai bani chiar predici și faci misiune dar fără credința în El. Indiferent care este starea ta, ridică-te și vino la Cel ce îți acordă șansa unui nou început.
2. Luați! Dacă primul imperativ te cheamă la mântuire, cel de-al doilea te cheamă la lucrare și la slujire. Este așa de clar și concis mesajul: ”Luaţi jugul Meu asupra voastră” și – ca să nu te sperii – Domnul Isus te asigură: ”Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.” (Matei 11:29-30). Ca să înțelegi cum stau lucrurile este bine să ști că în lume există doi stăpâni: unul absolut, Dumnezeu și altul tolerat (îngăduit), Diavolul. Fiecare dintre ei are jugul lui. Prin nașterea firească tragi la jugul Diavolului, jug care înseamnă mizerie, chin, păcat și în final moarte veșnică (Ps. 51: 5, Rom. 3:23, 6:23). Vine Fiul lui Dumnezeu și spune că are și El un jug care-i bun și ușor și te invită să faci schimb. Care-i diferența? Diavolul este ca un chelner: îți dă tot ce vrei dar la urmă nu poți să plătești și îți ia viața. Te înhami la jugul lui ”de fier” și te lasă singur și fiindcă nu poți să duci povara, plătești. Domnul Isus îți oferă nu numai jugul Său dar se oferă ca să tragă alături de tine și face în așa fel ca toată povara să cadă pe El, iar tu să nu simți apăsarea jugului. Iată de ce poetul avea să scrie: ”Tu-mi ești comoara care-ai fost / De mine mult căutată. / Iar astăzi nu te-aș mai lăsa / Nici pentru lumea toată. Căci Tu-mi ești fratele pribeag / De cânt și de suspine. / Isuse-al meu prietem drag / Ce bine-i lângă Tine.” (Anonim). Este vremea să schimbi jugul păcatului cu jugul harului. A sosit timpul să renunți la comoditatea și nepăsarea ta și ”să cobori din tribună în teren.” Să iei jugul lui Christos și să te implici în slujirea Lui, sujind pe cei în nevoie din jurul tău. Mai este mult de lucru și Dumnezeu are nevoie de tine. A îngăduit să vii în lume tocmai în această perioadă a istoriei ca să împlinești (în dreptul tău) Marea Însărcinare promulgată la înălțare. Ridică-te și pornește chiar acum.
3. Învățați! Acesta este pasul final pentru a avea o viață plină de odihnă. Pretenția Domnului Isus este clară: ”învăţaţi de la Mine” după care motivează: ”căci Eu sunt blând şi smerit cu inima” iar în final prezintă beneficiul intrării în școala Lui: ”veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre.” (Matei: 11:29). Viața de creștin este o școală care o începi pe pământ și graduezi în veșnicie. Primii creștini: ”stăruiau în învăţătura apostolilor” (F.A.2:42) învățând să devină invincibili.Ce înveți (dacă înveți) și de la cine înveți? Trăim zile profetice despre care Scriptura ne avertizează că: ”se vor scula din mijlocul vostru oameni, care vor învăţa lucruri stricăcioase, ca să tragă pe ucenici de partea lor.” (F.A. 2:30). Invitația și provocarea acestui mesaj este să învățăm până la sfârșit de la Fiul lui Dumnezeu. În postmodernism a dispărut Adevărul Absolut și Dumnezeu a fost scos afară din socotelile oamenilor. Există doar adevăruri mărunte și fiecare este liber să trăiască după adevărul lui. Nu este așa. Chiar și dușamnii Domnului Isus I-au recunoscut autoritatea spirituală și au remarcat faptul că: ”vorbeşti şi înveţi pe oameni drept, şi că nu cauţi la faţa oamenilor, ci-i înveţi calea lui Dumnezeu în adevăr.” (Luca 20:21). Ce-i de făcut? Să revenim la Biblie și să ne aducem aminte că: ”Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire” Care va fi rezultatul trăirii după învățătura Cuvântului lui Dumnezeu? Câștigul este enorm: ”pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2Tim.3:16-17). Este urgent să ne întoarcem la Biblie. Caută Biblia! Citește Biblia! Trăiește Biblia! Răspândește Biblia! Așa cum ne îndeamnă și poetul în versurile lui: ”Ia-ți crucea ta și-I mergi pe urme, / Tacând și mulțumind ca El! / Iubește, roagă-te și rabdă, / Urmând dumnezeiescu-I fel. / Hristos cel sfânt te va cunoaște Nu după numele ce-ți spui / Ci, după ranele-ndurate, / Sub crucea ta, sub crucea Lui.” / (Traian Dorz – Ia jugul lui Hrisots). Mă gândesc la final când vom arunca jugul. Unde vei fi atunci? Aș vrea să te întâlnesc în Cer. Ia aceste imperative pentru tine și trăiește-ți viața în așa fel ca să primești cununa. Așa să te-ajute Dumnezeu!
RUGĂCIUNE
”Mâinile Tale m-au făcut, şi m-au întocmit; dă-mi pricepere, ca să învăţ poruncile Tale!” (Ps.119:73)