3. Simon Petru le-a zis: “Mă duc să prind peşte.” “Mergem şi noi cu tine”, i-au zis ei. Au ieşit, şi au intrat într-o corabie; şi n-au prins nimic în noaptea aceea. 4. Dimineaţa, Isus stătea pe ţărm; dar ucenicii nu ştiau că este Isus. 5. “Copii”, le-a zis Isus, “aveţi ceva de mâncare?” Ei i-au răspuns: “Nu”. 6. El le-a zis: “Aruncaţi mreaja în partea dreaptă a corabiei, şi veţi găsi.” Au aruncat-o deci, şi n-o mai puteau trage de mulţimea peştilor. 7. Atunci ucenicul, pe care-l iubea Isus, a zis lui Petru: “Este Domnul!”/Ioan 21: 3-7/.
Ai trecut vreodată prin necazuri și probleme? Te-ai simțit eliberat când cineva s-a apropiat de tine și te-a ajutat? Nu există persoană pe pământ care să nu aibă parte cel puțin odată în viață de o situație de criză în care să simtă nevoie de sprijin din partea celor din jur. Tocmai o asemenea situație relatează evanghelistul Ioan în capitolul 21 din Evanghelia lui. Domnul Isus era viu; ucenicii L-au întâlnit dar El nu mai era nonstop lângă ei. Venea și pleca când nu se așteptau. Așa că Petru a decis să revină la viața de dinaintea întâlnirii cu Mântuitorul. Era pescar și într-o seară a plecat la pescuit. Spiritul de turmă ce caracterizează rasa umană i-a determinat și pe ceilalți ucenici prezenți să-l însoțească. Ioan consemnează faptul că: ”Au ieşit, şi au intrat într-o corabie; şi n-au prins nimic în noaptea aceea.” /Ioan 21:3/. Ce tragedie! Petru era pescar de Cartea Recordurilor (a pescuit un pește care a înghițit un ban) dar acum s-a întors cu barca goală. Era noapte (noaptea se pescuia în Marea Tiberiadei) și avea o echipă de profesioniști în ale pescuitului dar nu a ajutat la nimic. Dimineața erau falimentari. Numai că pe țărm erau așteptați de Cineva: ”Dimineaţa, Isus stătea pe ţărm” relatează Ioan /21:4/ și această întâlnire avea să schimbe totul. Falimentul se transformă în binecuvântare iar criza devine motiv de prosperitate. De ce îngăduie Dumnezeu crize în viața noastră? Care este intenția Lui cu noi în asemenea situații? Ce scop are El vizavi de noi? Vă invit să urmărim câteva răspunsuri la întrebări care ne frământă adesea și pe noi.
1. Vrea să-ți vorbească. ”Străinul” de pe țărm Îi așteaptă și-i întreabă în modul cel mai gingaș: “Copii”, le-a zis Isus, “aveţi ceva de mâncare?” Ei i-au răspuns: “Nu”. /Ioan 21:5/. Câteodată suntem atât de preocupați de ceea ce facem încât nu mai avem timp să stăm de vorbă cu Domnul. Ni se pare că noi suntem în centrul lumii și că totul se învârte în jurul nostru. În dragostea Lui față de noi El ”ne pune la colț” de multe ori ca să ne facem timp pentru a-L asculta. Aceasta poate să însemne o boală, un accident, probleme cu copiii, nevoi financiare sau de altă natură. Nu te speria când ”treci prin tunel” ci mai degrabă întreabă-L: ”Doamne ce vrei să-mi vorbești prin această încercare?” Câteodată pierd bani și imediat Îl întreb: ”Doamne, unde trebuia să dau și n-am dat?” Că nu pierd banii la întâmplare. În Osea 2:6 primim explicație pentru atâtea lucruri care ni se întâmplă: ”De aceea iată, îi voi astupa drumul cu spini, i-l voi astupa cu un zid, ca să nu-şi mai afle cărările,” iar în v. 14 mesajul continuă în modul cel mai clar posibil: ”o voi ademeni şi o voi duce în pustie, şi-i voi vorbi pe placul inimii ei.” Poate chiar acum te afli ”în vale,” iar cerul de deasupra ta este de plumb. Bucură-te! Ești în atenția Stăpânului care te caută și vrea să-ți vorbească ca niciodată până acum.
2. Vrea să-ți umple barca. Pentru că au fost realiști și sinceri, Domnul Isus continuă dialogul și Îi sfătuiește: “Aruncaţi mreaja în partea dreaptă a corabiei, şi veţi găsi.” Au aruncat-o deci, şi n-o mai puteau trage de mulţimea peştilor.” /Ioan 21:6/. Sunt mirat de faptul că Petru nu comentează în nici un fel. Era un pescar de elită și regula era că în timpul zilei n-ai nici o șansă să prinzi pește în locul acela. Învățăm aici o lecție extraordinară: ”Când îți recunoști starea și asculți sfatul Lui, El te binecuvintează mai mult decât poți pricepe.” Așa cum am spus deja: de la barca goală te trezești cu belșug de binecuvântări. El știe unde sunt peștii fiindcă I-a creat. Știe unde sunt resursele pentru nevoile tale deoarece El conduce Universul. Dacă trebuie va face ”ferestre în Cer” ca să-ți împlinească nevoile. Cel ce scrie aceste rânduri trăiește în dependență de El și mărturisește că Domnul are ”tone” de resurse și ”vagoane” de binecuvântări pentru toți cei ce se-ncred în El și pun preț pe Cuvântul Lui și pe părtășia cu El. Oprește-te și ascultă! Vrea să-ţi vorbească, iar apoi să-ți umple barca vieții tale cu cele mai alese binecuvântări. De la faliment vrea să ajungi la belșug. Drept dovadă Îți oferă o arvună a ceea ce va urma și te invită la un mic dejun pe țărmul mării.
3. Vrea să te provoce. Inventarul arată că Domnul Isus este ”specialist în imposibil” (cum spunea un slujitor al Lui) și că minunea s-a produs: 153 de pești mari. Dar scopul abundenței nu este doar împlinirea nevoilor personale. Lecția de pe țărm continuă cu provocarea la slujire. În discuția ce o poartă cu Petru, Domnul Isus ne atrage atenția că El are ”mielușei, oițe și oi” /Ioan 21:15-17/ pe care le-a lăsat în grija noastră. Relația cu Domnul implică mai mult decât ”a primi;” înseamnă și ”a dărui.” Înainte de a merge în Ghetsimani, Domnul Isus lasă un testament pentru urmașii Săi: ”Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei.” /Ioan 13: 34-35/. La judecată, Domnul Isus va ține cont de slujirea fiecăruia și de felul în care ne-am raportat la cei din jur: ”Am fost flămând, şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete, şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin, şi M-aţi primit; am fost gol, şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav, şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă, şi aţi venit pe la Mine.” /Matei 25:35-36/. Relația pe verticală se verifică prin relația pe orizontală. Sunt bucuros că în adunarea unde slujesc am ajuns la ”granița dintre Iudea și Samaria,” și ne gândim cum să ajungem ”până la marginile pământului.” /F.A. 1:8/. Nu știu la care capitol al lecției de pe țărm ai ajuns dar știu sigur că Domnul Isus Cel Viu vrea să-ți vorbească și să te binecuvinteze ca la rândul tău să poți fi de folos altora prin slujirea ta. Motiv suficient de cercetare și de hotărâri noi.
RUGĂCIUNE
Slăvitule Tată îți mulțumesc că ești interesat de mine și de binecuvântarea mea și a casei mele. Recunosc că tot ce am și tot ce sunt este de la Tine de aceea doresc ca viața mea să stea la dispoziția Ta pentru ca și cei din jurul meu să înțeleagă dragostea Ta și să se pocăiască. Ajută-Mă să mă micșorez ca numai Tu să te vezi în toate lucrurile. Amin!